Weekendje weg!

Hallooooo!

Hello this is Ghana, dat is de afgelopen week veel door mijn hoofd gegaan. De eerste weken besefte ik waarschijnlijk nog niet helemaal dat ik hier nu werkelijk was, maar het dringt nu wel echt goed tot me door. De afgelopen dagen in het weeshuis zijn ook best wel zwaar geweest, veel kinderen werden in het begin weggehaald en dan geslagen uit ons zicht, ongeveer 1,5 week geleden zijn ze gewend geraakt aan onze aanwezigheid en gebeurt het gewoon recht voor onze neus. En het ergste is dan nog dat als ze onze bezorgde gezichten zien dat de housemums/juffen beginnen te lachen. Het is onwijs moeilijk niet boos te worden en de kinderen te knuffelen wanneer ze geslagen worden. De baby's hier worden behandeld alsof het vuilniszakken zijn (ze worden aan 1 armpje opgetild en als ze van de schoot van de housemums afvallen worden ze geslagen, ongelofelijk zulke afhankelijke wezentjes die niet eens beseffen wat er gebeurt), het is echt moeilijk om te zien en af en toe wordt het me ook teveel. Ik heb al een keer aan een housemum proberen uit te leggen dat slaan echt niet de goede oplossing is, maar het gaat er gewoon echt niet in. Gelukkig zien we ook een hoop blije koppies als ze door ons even geknuffeld worden of als er met ze gespeeld wordt. Ik ben dan ook elke dag weer blij als ik een klap kan voorkomen door te zorgen dat de kinderen doen wat er van hen gevraagd wordt door de housemums. Al die gelukkige koppies bij het binnenkomen van het weeshuis is ook echt een geweldig gevoel, het gevoel waar je het allemaal voor doet. Toch ben ik heel blij dat ik in de weekenden even kan verwerken wat ik allemaal heb meegemaakt. Afgelopen weekend zijn Melis en ik er samen op uitgetrokken, even spannend in het begin want de vorige weekenden hadden Drew en Dan grotendeels voor ons geregeld haha. Tijdens de TroTro rit richting Nkoranza hebben we een beetje door ons Ghana boekje gebladerd en kwamen we bij een heel leuk hostel uit. Het hostel is opgezet door een Nederlandse tropenarts en er verblijven ongeveer 50 geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen. Een deel van het hostel wordt ook door hen gerund, geweldig om te zien hoeveel passie zij daarin stoppen. We zijn bij aankomst een beetje gaan chillen bij het zwembad waar alle kinderen aan het spelen waren, gelijk weer een hoop kindertje om ons heen verzameld die allemaal onze aandacht wilden. Het eerste wat me wel opviel is hoe goed de kinderen het daar hebben, geweldig om te zien maar ook heel dubbel als je denkt aan de gehandicapte kinderen in ons weeshuis die compleet genegeerd worden. Maargoed zaterdag zijn we richting de watervallen gegaan met 6 andere Nederlanders die we tijdens het ontbijt hadden leren kennen. Na een rit van 2 uur werden we door een gids begeleid naar de waterval, helaas was hij helemaal bruin door de regen, maar wel enorm vet hem gezien te hebben. Na de watervallen zijn we richting de apen gegaan waar we opnieuw een rondleiding kregen door het apenbos. We mochten ze voeren met brood, meeeeen wat een verschil met de apen in de apenheul, heel bescheiden kwamen ze elke keer een stukje brood halen, in plaats van dat ze boven op je duiken en in je tas gaan graaien. In het donker zijn Melis en ik uiteindelijk teruggegaan naar Kumasi waar we totaal uitgeput aankwamen na een lange dag reizen en dingen zien. Zondag waren we uitgenodigd om het kindje van de gastmoeder van Tonje te zien, onze jurken waren precies op tijd klaar (zie foto's) dus die hebben we voor de gelegenheid aangetrokken. Het was niet heel bijzonder, maar het was heel leuk om na een maand Tonje weer te zien. Om 2 uur zijn we met onze gastmoeder meegegaan naar de school van Abigail (ons gastzusje) die daar intern verblijfd en in de weekenden niet naar huis mag. Leuk om te zien hoe een school hier werkt en Florence heeft al de departementen laten zien.

Vandaag en gister weer begonnen in het weeshuis, ik hou jullie op de hoogte

Liefs Bente

An

Pittig verhaal weer bent! Ik ben nog niet eens echt een kindervriend haha maar dat is echt niet normaal. Gelukkig vinden ze jullie wel erg leuk:)
Leuke jurkjes hoor haha.
Kusjes

Rosa

Lieve Bente!

Wat fijn dat je die kinderen in het weeshuis toch een beetje blij kan maken. Het lijkt me inderdaad wel moeilijk om te zien dat ze geslagen worden, dat het gebeurde wisten jullie al maar als je het dan ook ziet lijkt me echt heel erg! Ik ga zo je foto's bekijken want ik ben wel benieuwd naar de jurken!
Succes deze week in het weeshuis!

Liefs Rosa

papa en mama

Lieve Bente,
Tsja, dat valt niet mee als je pedagogiek studeert en je maakt de opvoedingsmethode mee in Ghana.
Is niet uit te leggen, maar wel realiteit. Veel aandacht en liefde vanuit jullie compenseert een beetje. Bij de tropenarts zie je hoe het ook anders kan.
Leuk jurkje en een licht brons tintje, ziet er goed uit.
Lekker doorgaan zo, want je bent goed bezig.
Dikke kus van ons allebei.

Opa

Hi Bente,
Ik betrap mezelf erop, dat ik als het weekend nadert,alweer ga uitkijken naar jouw verhalen,die steeds weer nieuwe interessante belevenissen vertellen.
Ga zo door, we genieten ervan!
Liefs van Opa

Nathalie, Jos en Diana

Hoi Bente, weer een heel verhaal, jullie maken ook zo veel mee. Wij vinden jullie jurken echt heel leuk, hoort bij de cultuur toch. Veel succes verder, groetjes

Pim

Hee Bente!
Leuk je verhalen weer te lezen! Wel bizar hoe het er dan aan toe gaat zeg! Succes en tot het volgende verhaal!
xxx

tamara

o my, wat lijkt me dat zwaar om te zien! Zon situatie die hier echt uit den boze is!! En daar natuurlijk zou moeten zijn in onze ogen . . ben blij dat jullie de kindjes happy maken en de kindjes jullie! Dikke kus

Lauren

Wauwie...wat hebben jullie een mooie jurken laten maken! Leuk dat je steeds foto's op de site zet..zo kunnen we allemaal hier in Nederland weer meegenieten van jullie leven daar! Ik kan me geod voorstellen dat de weekenden erg prettig zijn om even 'afgeleid' te worden...blijf dat vooral ook doen zou ik zeggen!!

xxxxxxx

Mariëlle

Net terug van vakantie, heb ik een stukje Ghana kunnen "meemaken" uit jouw berichten. Wat een verschil met Nederland als het om het benaderen van kinderen gaat!
Ben blij dat jullie iets goeds kunnen doen voor de kids (wat een beauties, trouwens). Hou vol, meid! Dikke kus van je tante:)

Marjo

Oe BB, kreeg echt kippenvel toen ik dat las over de kinderen die geslagen worden, kan me goed voorstellen hoe naar jullie je daarbij voelen. Leuk verhaal verder en nice die jurkjes;)
Hebben jullie mijn mail nog gehad?
Dikke kus!

Pauline

Bentieee! Jeutje wat heftig allemaal wat jullie meemaken, kan me voorstellen dat dat af en toe echt heel wat is om mee te dealen... Gelukkig hebben jij en melis elkaar en plannen jullie leuke dingen in het weekend :) Ik ga zo alle foto's kijken, ben benieuwd! Hele dikke kus en we spreken elkaar snellossss! xxx

Toos

Hi BB,

Bizar hoe ze daar met die kinderen omgaan, lijkt me heftig om mee te maken! Maarr daarom is het fijn dat jullie er zijn en extra lief voor ze kunnen zijn!
Leuke foto's & jurkjes! Mis je je stijltang al ;)?! xx

Marcel en Jacqueline Eikelenboom

Ha Bente,
Via je vader kwamen we op je site. Ontzettend leuk om te lezen wat je daar meemaakt. Het is niet voor te stellen dat er in Nederland zo met kinderen wordt omgegaan. Je maakt gelukkig ook leuke dingen mee en ik vond het wel grappig dat je niet kon geloven dat ze echt met champagne zouden komen. Nog gefeliciteerd!
Veel werkplezier daar met de kinderen,ze zijn zo te lezen wel gek op je!
Groetjes van Marcel en Jacqueline

Maaike

Hee nichtje,
Wat leuk om al je verhalen te lezen! Wel erg om te lezen hoe ze met de kinderen daar omgaan, kan me goed voorstellen dat het heftig is om mee te maken. Gelukkig zorgen jullie voor vrolijkheid en liefde en maak je ook heel mooie dingen mee!
Superleuke foto's en het jurkje ziet er ook erg leuk uit!
Geniet er nog van!! X

Lizette

Jeetje Bent, wat een verhaal! Zo gek dat zij zo anders met kinderen omgaan dan wat wij gewend zijn! Dan hebben we het hier in het westen maar goed!
Hier in NL gaat alles goed, het 3 oktober weekend was fantastisch; 4 dagen zon en rond de 25 graden, nu is het weer grafweer. Maandag is de 1e open borrel van Formula en daar hebben we allemaal heel erg veel zin in!
Je foto's zien er echt top uit! dat aapje en die jurken van jou en Melissa! Super!
XXXX Lizet