Kerkdienst en eerste dagen in het weeshuis
Aakwaba,
Waaaauw, een kerkdienst in Ghana, hoe anders is dat dan in Nederland. Melis en ik werden zondag door ons gastgezin meegenomen naar de kerk waar we eerst een tijdje in de kerk voor de kinderen gezeten hebben en uiteindelijk meegenomen werden naar de ' volwassen' kerk. Alleen maar dansen, zingen en gezelligheid, je hebt eigenlijk het idee dat je op een feestje bent i.p.v. in de kerk. Na een tijdje was het opeens heel stil en werden Melis en ik samen met nog een ander blank meisje naar voren geroepen, bonk bonk bonk ging mn hart haha. Er werd van ons gevraagd om ons voor te stellen en te vertellen wat we kwamen doen in Ghana, daar sta je dan voor 300 Ghanezen die allemaal hun blik op je gericht hebben! Uiteindelijk duurde de rest van de kerkdienst best wel lang voor ons omdat alles in het Twi gesproken werd en wij daar dus vrij weinig van begrepen. Na de kerk hebben we een typisch Ghanees spelletje geleerd: Four Four, een erg leuk en eenvoudig spelletje. Die avond lekker op tijd naar ons bed gegaan omdat de volgende dag de eerste dag in het weeshuis zou zijn.
Maandag begonnen in het weeshuis, toen we daar aankwamen werden we eerst rondgeleid over het complex. Het weeshuis is namelijk ingedeeld in 3 verschillende huizen; 2 jongenshuizen en 1 meisjeshuis. Het ene jongenshuis heeft jongetjes van 0 tot 6 en het andere jongenshuis heeft jongetjes van 0 tm 22 en gehandicapte kinderen, aan Melis en mij de keuze waar we wilden starten. Na een klein overleg besloten om in het laatste jongenshuis te starten. We werden daar redelijk aan ons lot overgelaten en al snel werd duidelijk dat we veel zelf initiatief moesten nemen. De eerste dag dus heel veel gespeeld met de kleintjes die allemaal om je aandacht schreeuwen, niet zo gek want de housemums die het weeshuis runnen doen niets meer met de kinderen dan eten geven en wassen.Na het eten worden de kinderen op een potje gezet waar ze vervolgens moeten blijven zitten tot ze alles gedaan hebben, toen 1 jongetje in slaap viel en daardoor van zijn potje rolde werden Melis en ik de kamer uitgestuurd waarna we hoorden hoe hij geslagen werd, vreselijk, kreeg er een naar gevoel van in mijn buik! De tweede dag hebben we geholpen in het schooltje dat ook gelegen is bij het weeshuis, alles moest worden schoongemaakt, jemig wat een zooitje, je zou bijna denken dat het al een jaar niet is schoongemaakt. Toen alles klaar was nog gespeeld met de kleintjes en de gehandicapte kinderen, die zijn echt heel erg zielig, er is 1 jongen die een totaal misvormd hoofd heeft, opgezette ogen met pus eruit en daardoor dus blind en hij wordt gepest door de rest. Verder zijn er nog geestelijk gehandicapte kinderen en kinderen met polio, echt heel erg sneu om te zien dat zelfs zij alles maar zelf moeten doen. Wanneer wij dan willen helpen wordt ons door de housemums verteld dat ze het zelf moeten doen.
In het weeshuis werken nog 6 andere vrijwilligers waar we veel contact mee hebben, allemaal uit een ander land (Denemarken, Engeland, Duitsland en Amerika). Heel gezellig om daar tussen de middag mee te lunchen en onze ervaringen met elkaar te delen.
Dit weekend gaan we met z'n allen naar de kust om mijn verjaardag te vieren en lekker te chillen op het strand, heeeel veel zin in om na zoveel heftige dagen even bij te komen.
Jullie horen snel weer van me, dikke kus
Hi lieve Bente,
Wat een ervaringen in je nieuwe wereld! Wel wennen aan de heel andere manier waarop daar met de kindertjes wordt omgegaan. Geloof maar,dat ze heel gauw in de gaten krijgen hoe jij ze zal benaderen en zich dan aan je verbonden voelen.
Ik hoop dat ik een van de eersten ben, die je nu alvast wil feliciteren met je 21ste verjaardag. Het zal een heel ander feest zijn dan hier thuis,maak er iets speciaals van en blijf ons verrassen met je geweldige verhalen.
Liefs van Opa Black.
Wow, wat een verhaal weer! Wat leuk die kerkervaring...ik geloof dat als je wil dat je dat in Nederland kan voortzetten hoor ;). Wat sneu dat die kinderen zo weinig aandacht krijgen en de manier van omgang is natuurlijk niet zoals we dat hier gewend zijn...maar oordeel niet te vroeg hoor, het is hun manier van opvoeden en dat is hoe het daar dus gaat.. good luck en heel erg veel plezier dit weekend!! Ik hoop dat je een hele leuke verjaardag hebt (iig lekker op het strand!!) xxx
Wat leuk om te lezen! Ik vond de kerk daar ook fantastisch! Wat een vrolijkheid: daar kunnen wij verwende en gestresste Nederlanders nog een puntje aan zuigen. Leuk ook om te lezen over het weeshuis. Het klinkt alsof de kindjes jullie aandacht heel goed kunnen gebruiken.. Fijn! Leuk dat je naar de kust gaat! Naar Cape Coast en Elmina? Beiden erg interessant, die slavenforten! Fijne verjaardag alvast! Trouwens nog een tip: als je het Ghanese eten na een tijdje zat bent: er zit net buiten Kumasi een heerlijk Indiaas restaurant (staat wel aangegeven in Bradt guide en andere gidsen). Veel plezier en ik blijf je volgen!! X
Lieve Bente,
Je zult elke avond wel kapot zijn met alles wat je daar mee maakt. Klikt echt allemaal super indrukwekkend! Alleen dat dat kindje werd geslagen zou ik ook niet tegen kunnen. Dat zal nooit wennen denk ik. Gelukkig heb je het niet hoeven zien. Is het eten een beetje lekker daar? en ook een beetje gevarieerd of eet je iedere dag hetzelfde?
Je schrijft echt leuk!
Liefs Rosa
Wauw wat een verhaal! Echt heel mooi om te lezen....
Geef van mij nog maar een extra aai over de bolletjes van die lieve ventjes! Veel plezier dit weekend!
xx
Hi BB,
Leuk om je verhalen te lezen!
Wat een indrukken allemaal.. Heftig, maar ook leuk!
Fijne verjaardag zondag & veel plezier nog!
xx
Lieve Bente! Wat een leuke verhalen heb je gepost! Je maakt heel wat mee zeg, leuk om te lezen! Hoop dat je het naar je zin gaat krijgen in het weeshuis. Alvast een hele fijne verjaardag morgen!
Dikke kus!
Hee Bente,
Gefeliciteerd met je verjaardag zo ver weg!
xxx
Hoi Melissa en Bente,
Leuk jullie op deze manier te volgen. Geniet van de komende weken!
Groetjes Kevin
Travel Active Team
Hoi Bente,
Nog gefeliciteerd met je verjaardag.
Wat maak je toch weer bijzondere dingen daar.
Gaaf dat je daar naar zo'n typisch Afrikaanse kerkdienst bent geweest!
Lijkt mij erg gaaf om mee te maken.
Heftig die verhalen van het weeshuis. Fijn dat jullie wat voor die kinderen kunnen betekenen.
Succes weer!
X Ageeth